OFFENCES AGAINST THE STATE

  1. Conspiracy to wage war against Government of India has been dealt with under section __ of the Indian Penal Code.
    (a) Sec. 120
    (b) Sec. 121
    (c) Sec. 121A
    (d) Sec. 122
  2. ‘Sedition’ has been defined under which of the following section the Indian Penal Code?
    a) Section 123
    b) Section 124
    c) Section 124A
    d) Section 125
  3. Sedition means
    a) Exciting or attempting to excite hatred towards the government through a writing which remains with the author unpublished
    b) bringing or attempting to bring the government into hatred through words, signs or visible representation
    c) both (a) and (b)
    d) None of the above
  4. Which of the following is an offence against the public tranquility?
    a) Affray
    b) Riot
    c) Unlawful Assembly
    d) All of the above
  5. Under which section waging or attempt to wage war or abetting waging of war against the Government of India is punishable?
    a) Section 121 of the Indian Penal Code
    b) Section 121A of the Indian Penal Code
    c) Section 122 of the Indian Penal Code
    d) Section 123 of the Indian Penal Code
  6. Which of the following case decided by the Federal Court on Section 124A of the Indian Penal Code?
    a) Niharendu Dutt v. Emperor
    b) Kedar Nath v. State
    c) Emperor v Sadashivanarayan
    d) All of the above
  7. Which of the following is not punishable as sedition?
    a) A publicist attack on policies of the Government
    b) An attempt to remove the Minister from power
    c) Inducing people to cease to obey law and lawful authority
    d) Both (a) and (b)
  8. Under which of the following section of the Indian Penal Code, 1860 public servant voluntarily allowing prisoner of state or war to escape is punishable?
    a) Section 127
    b) Section 128
    c) Section 129
    d) Section 130
  9. In which of the following offence under the Indian Penal Code, preparation of the offence is punishable?
    a) Waging war against the Government of India
    b) Dowry death
    c) Murder
    d) All of the above
  10. As per section 124A of the Indian Penal Code the expression ‘disaffection’ includes
    a) Disloyalty
    b) Feeling of enmity
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (a)
1
Created on By JudicialDream

OFFENCE AGAINST THE STATE

1 / 10

1. Conspiracy to wage war against Government of India has been dealt with under section ________ of the Indian Penal Code.

2 / 10

2. ‘Sedition’ has been defined under which of the following section the Indian Penal Code?

3 / 10

3. Sedition means

4 / 10

4. Which of the following is an offence against the public tranquility?

5 / 10

5. Under which section waging or attempt to wage war or abetting waging of war against the Government of India is punishable?

6 / 10

6. Which of the following case decided by the Federal Court on Section 124A of the Indian Penal Code?

7 / 10

7. Which of the following is not punishable as sedition?

8 / 10

8. Under which of the following section of the Indian Penal Code, 1860 public servant voluntarily allowing prisoner of state or war to escape is punishable?

9 / 10

9. In which of the following offence under the Indian Penal Code, preparation of the offence is punishable?

10 / 10

10. As per section 124A of the Indian Penal Code the expression ‘disaffection’ includes

Your score is

The average score is 40%

0%

ANSWER 1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!