FORGERY

15
Created on By JudicialDream

FORGERY

1 / 10

1. In which of the following provision of the Indian Penal Code ‘forgery’ is defined?

2 / 10

2. The offence of forgery is committed as regards to

3 / 10

3. Forgery is an offence relating to

4 / 10

4. The making of false document with dishonest or fraudulent intention is the most important ingredient of offence of forgery. In view of this, the offence of forgery comes closer to

5 / 10

5. Which section of the IPC makes punishable forgery for purpose of cheating?

6 / 10

6. The punishment for forgery is

7 / 10

7. Which of the following is a defence to charge of forgery?

8 / 10

8. By which Act of 2000, some sections relating to forgery under the IPC, were amended?

9 / 10

9. A prepares a mark sheet with an intention to get a job thereby he committed the offence of

10 / 10

10. ‘A’ signs his own name to a bill of exchange intending that it may be believed that the bill was drawn an another person of the same name ‘A’ has committed

Your score is

The average score is 56%

0%

  1. In which of the following provision of the Indian Penal Code ‘forgery’ is defined?
    a) Section 461
    b) Section 462
    c) Section 463
    d) Section 464
  2. The offence of forgery is committed as regards to
    a) Government Currency notes
    b) Documents or electronic records
    c) G.C Notes and documents
    d) Artistic work
  3. Forgery is an offence relating to
    a) Property
    b) Documents
    c) Personation
    d) All of the above
  4. The making of false document with dishonest or fraudulent intention is the most important ingredient of offence of forgery. In view of this, the offence of forgery comes closer to
    a) Theft
    b) Extortion
    c) Robbery
    d) Cheating
  5. Which section of the IPC makes punishable forgery for purpose of cheating?
    a) Section 465
    b) Section 466
    c) Section 467
    d) Section 468
  6. The punishment for forgery is
    a) Imprisonment for four years or fine or both
    b) Imprisonment for three years or fine or both
    c) Imprisonment for two years or fine or both
    d) Imprisonment for one year or fine or both
  7. Which of the following is a defence to charge of forgery?
    a) The accused did not make the false document
    b) Its making was not with the dishonest intent
    c) He had the complainant’s authority to sign the complainant’s name
    d) All of the above
  8. By which Act of 2000, some sections relating to forgery under the IPC, were amended?
    a) The Information Technology Act
    b) The Cr.P.C (Amendment) Act
    c) The Indian Evidence (Amendment) Act
    d) The Trade Mark Act
  9. A prepares a mark sheet with an intention to get a job thereby he committed the offence of
    a) Mischief
    b) Cheating
    c) Forgery
    d) Misrepresentation
  10. ‘A’ signs his own name to a bill of exchange intending that it may be believed that the bill was drawn an another person of the same name ‘A’ has committed
    a) Forgery
    b) Forgery for the purpose of cheating
    c) Cheating by personation
    d) Attempt to commit forgery

ANSWER 1. C 2. B 3. B 4. D 5. D 6. C 7. D 8. A 9. C 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!