Wednesday, June 19, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

GENERAL STUDIESHISTORY

INDUS VALLEY CIVILISATION

  
  1. Indus valley civilization existed in
    (A) Historical age
    (B) Pre historical age
    (C) Early historical age
    (D) Later historical age
  2. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus valley civilization is the discovery of
    (A) Seals
    (B) Temples
    (C) Jewellery, utensils weapons, tools,
    (D) Scripts
  3. _ was the colour common in Harappan pottery
    (A) Red
    (B) Black
    (C) Green
    (D) Saffron
  4. Terracotta replica of plough was discovered at
    (A) Lothal
    (B) Kalibangam
    (C) Dholawira
    (D) Banawali
  5. Great bath was found at which place in the Indus valley civilization
    (A) Mohenjodaro
    (B) Kalibangam
    (C) Harappa
    (D) Lothal
  6. Where was the port of Indus valley civilization located?
    (A) Alamgirpur
    (B) Lothal
    (C) Ropar
    (D) Harappa
  7. __ is the biggest Harappan site in India
    (A) Lothal
    (B) Kalibangam
    (C) Rakhigarhi
    (D) dholavira
  8. People of Indus valley worshipped
    (A) Varun
    (B) Shiva
    (C) Brahma
    (D) Vishnu
  9. __ was the director of Archaeological Survey of India at the time of the discovery of Harappa and Mohenjo-Daro
    (A) Ashirwadi lal
    (B) Sir John Marshall
    (C) A Cunningham
    (D) George F Dales
  10. Famous bull seal of Indus valley civilization was found at
    (A) Chanhudaro
    (B) Harappa
    (C) Dholavira
    (D) Mohenjo-Daro
       

Answer 1 C 2 C 3 A 4 D 5 A 6 B 7 C 8 B 9 B 10 D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!