Monday, May 27, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

EXTENT AND JURISDICTION OF IPC

          
  1. Section 1 of the Indian Penal Code says about the
    a) Title and jurisdiction of the code
    b) Title and extent of operation of the code
    c) Definition of crime
    d) Preamble of the IPC
  2. The Indian Penal Code is extended to the
    a) Whole of India
    b) Whole of India except the state of J&K
    c) All UTs and States
    d) None of the above
  3. Which of the following sections of the IPC defines its intra territorial jurisdiction?
    a) Section 2
    b) Section 3
    c) Section 4(1)
    d) Section 4(2)
  4. Which of the following statement is correct?
    a) The Indian Penal Code applies to any offence committed by any citizen of India within and beyond India
    b) The Indian Penal Code applies to every person in any part of India for every act or omission contrary to the provision of the Code
    c) Every such act committed outside India which if committed in India would be punishable under the Indian Penal Code
    d) All of the above
  5. The Indian law can regulate the conduct of Indian citizen
    a) Wherever he might be
    b) Only when he is in India
    c) Either A or B
    d) None of the above
  6. Which section of the Indian Penal Code confers extra territorial operation
    a) Section 3
    b) Section 4
    c) Section 3 and 4
    d) Section 5
  7. A soldier in the Indian Army commits murder in Sri Lanka while on duty
    a) He cannot be tried in India
    b) He can be tried in the same manner as if the offence was committed in India
    c) He can be tried in India according to the Sri Lankan Law
    d) None of the above
  8. As Per section 4 of the Indian Penal Code, โ€˜Offence’ includes
    a) Every act committed outside India
    b) Every act committed outside India which if committed in any country would be punishable under their law
    c) Every act committed outside India which if committed in India would be punishable under the Indian Penal Code
    d) None of the above
  9. Admiralty jurisdiction does not extend over
    a) Offences committed on Indian ships on the High seas
    b) Offences committed on foreign warships in Indian territorial water
    c) Offences committed on foreign merchant ships in Indian territorial water
    d) All of the above
  10. Who are not exempted from intra territorial jurisdiction of the Indian Penal Code?
    a) Public
    b) The President of India
    c) Alien Enemies
    d) Foreign Sovereigns and Ambassadors
   

ANSWER KEY 1. B 2. B 3. A 4. D 5. A 6. C 7. B 8. C 9. B 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!