ARREST

7
Created on By JudicialDream™

ARREST

1 / 10

1. Under which one of the following sections of Cr.P.C., police can arrest an accused without warrant?

2 / 10

2. A police officer may arrest somebody accused of an offence

3 / 10

3. Where shall the State Government establish a police control room?

4 / 10

4. Any private person may arrest without warrant

5 / 10

5. Who is given protection from arrest under section 45 of Code of Criminal Procedure, 1973?

6 / 10

6. A person arrested by a police officer may be kept in custody for

7 / 10

7. Which of the following sections of the Code of Criminal Procedure provides that the person of a female shall be examined only by or under the supervision of a female registered medical practitioner?

8 / 10

8. A report of person arrested without warrant shall be given by the officer in charge of police station to

9 / 10

9. Section 41B is incorporated into the Criminal Procedure Code on the basis of which of the following decisions?

10 / 10

10. Which of the following section of Cr.P.C. provides identification of arrested person?

Your score is

The average score is 57%

0%

  1. Under which one of the following sections of Cr.P.C., police can arrest an accused without warrant?
    a) Section 40
    b) Section 41
    c) Section 42
    d) Section 43
  2. A police officer may arrest somebody accused of an offence
    a) To prevent such person from committing any further offence
    b) To prevent tampering of evidence
    c) For proper investigation of the case
    d) All of the above
  3. Where shall the State Government establish a police control room?
    a) In every district
    b) At state level
    c) At panchayat level
    d) Both (a) and (b)
  4. Any private person may arrest without warrant
    a) Any person committing a bailable offence
    b) Any person committing a cognizable and non-bailable offence in his presence
    c) Any proclaimed offender
    d) Both (b) and (c)
  5. Who is given protection from arrest under section 45 of Code of Criminal Procedure, 1973?
    a) Members of Armed forces
    b) Members of Parliament
    c) Judicial officers
    d) President of India
  6. A person arrested by a police officer may be kept in custody for
    a) One day
    b) Two days
    c) Twenty four hours
    d) One week
  7. Which of the following sections of the Code of Criminal Procedure provides that the person of a female shall be examined only by or under the supervision of a female registered medical practitioner?
    a) Section 52
    b) Section 53(1)
    c) Section 53(2)
    d) Section 54
  8. A report of person arrested without warrant shall be given by the officer in charge of police station to
    a) Sub-divisional Magistrate
    b) District Magistrate
    c) Judicial Magistrate of First Class
    d) Either (a) or (b)
  9. Section 41B is incorporated into the Criminal Procedure Code on the basis of which of the following decisions?
    a) Nandini Satpati v. P.L. Dani
    b) D.K. Basu v. Delhi Administration
    c) Sunil Batra v. Delhi Administration
    d) Prem Shankar Shukla v. Delhi Administration
  10. Which of the following section of Cr.P.C. provides identification of arrested person?
    a) Section 54A
    b) Section 55
    c) Section 55A
    d) Section 56

ANSWER 1. B 2. D 3. D 4. D 5. A 6. C 7. C 8. D 9. B 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!