RESTITUTION OF CONJUGAL RIGHTS

  1. The ‘restitution of conjugal rights’ means that
    (A) If one of the parties to the marriage withdraws from the other’s society, the latter is entitled to compel the former to live with him or her.
    (B) If one of the parties to the marriage withdraws from the other’s society, the latter is not entitled to compel the former to live with him or her.
    (C) If one of the parties to the marriage withdraws from the other’s society, the latter is always entitled to compel the former to live with him or her.
    (D) If one of the parties to the marriage withdraws from the other’s society, the latter is never entitled to compel the former to live with him or her.
  2. Restitution of conjugal rights can be demanded by
    (A) Husband
    (B) Wife
    (C) Either husband or wife
    (D) Court.
  3. Conjugal rights means
    (A) Rights of the parties to live together
    (B) Cohabitation rights
    (C) Matrimonial rights
    (D) All of the above.
  4. A withdraws from the society of B, while B wanted to remain with A, B can get a decree for the
    (A) Judicial Separation
    (B) Restitution of conjugal rights
    (C) Both (A) and (B)
    (D) None of the above
  5. The words “withdrawl from the society of other” mean
    (A) Refusal to stay together
    (B) Withdrawl from the totality of conjugal relationship
    (C) Refusal to have marital intercourse and refusal to give company and comfort.
    (D) All of the above.
  6. Moonshe Buzloor Ruheem v. Shumsoonisa Begum is a leading case on
    (A) Dower
    (B) Restitution of Conjugal rights
    (C) Option of puberty
    (D) All of the above
  7. In the event of non payment of prompt dower, the wife
    (A) can refuse to live with her husband and admit him to sexual intercourse
    (B) cannot refuse to live with her husband but can refuse to admit him to sexual intercourse
    (C) can refuse to live with her husband but cannot refuse to admit him to sexual intercourse.
    (D) can neither refuse to live with her husband nor can refuse to admit him to sexual intercourse.
  8. In a suit for restitution of conjugal rights by the husband , non-payment of prompt dower is a complete defence to the suit
    (A) If the sexual intercourse has taken place i.e., if the marriage has been consummated
    (B) If no sexual intercourse has taken place i.e., if the marriage has not been consummated
    (C) Irrespective of whether any marital sexual intercourse has taken place or not
    (D) none of the above
  9. In a suit for Restitution, the wife can take up
    (A) Any defence, which can also be a ground for the dissolution of marriage under Sec. 2 of the Dissolution of Muslim Marriage Act, 1939.
    (B) The defence that is unsafe to live with him because of his cruelty.
    (C) The defence that the marriage took place during the wife’s minority and has been validly repudiated.
    (D) All of the above
  10. Onus to prove a reasonable cause for withdrawl from society is on the
    (A) Petitioner
    (B) Respondent
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Either (A) or (B)
  11. Restitution of Conjugal rights can be claimed
    (A) when there is a withdrawl from the society of other with an excuse
    (B) when there is a withdrawl from the society of other without any reasonable cause.
    (C) when there is a withdrawl from the society of other without any absolute cause.
    (D) both (A) and (C).

ANSWER

  1. (A)
  2. (C)
  3. (C)
  4. (B)
  5. (D)
  6. (B)
  7. (A)
  8. (B)
  9. (D)
  10. (A)
  11. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!