ROLE OF A RECEIVER

                       

0
Created on By JudicialDream

RECEIVER

1 / 10

1. Which order lays down the rules governing the appointment of a receiver?

2 / 10

2. Which Rule and Order of the Civil Procedure Code deals with ‘Appointment of receivers’?

3 / 10

3. Under Order 40 of the Code of Civil Procedure, a receiver can be appointed during the pendency of proceedings for the purpose of

4 / 10

4. A person who is appointed to protect the disputed property is known as

5 / 10

5. The court can appoint a receiver

6 / 10

6. Which of the following acts a receiver can do without the leave of the court?

7 / 10

7. Appointment of receivers of any property can be made when –

8 / 10

8. The Collector may be appointed as receiver under which provision of the Code of Civil Procedure, 1908?

9 / 10

9. Under the Code of Civil Procedure, a receiver

10 / 10

10. Contempt proceedings against a person interfering with the possession of the receiver can be initiated by

Your score is

The average score is 0%

0%

  1. Which order lays down the rules governing the appointment of a receiver?
    a) Order 38
    b) Order 39
    c) Order 40
    d) Order 41
  2. Which Rule and Order of the Civil Procedure Code deals with ‘Appointment of receivers’?
    a) Rule 1 of Order XXXIX
    b) Rule 1 of Order XL
    c) Rule 1 of Order XLI
    d) Rule 1 of Order XLII
  3. Under Order 40 of the Code of Civil Procedure, a receiver can be appointed during the pendency of proceedings for the purpose of
    a) Protection of the property or fund in litigation pendente lite
    b) Protection of the rights of the parties to the suit
    c) Preventing the ends of justice being defeated
    d) All of the above
  4. A person who is appointed to protect the disputed property is known as
    a) A pauper
    b) A receiver
    c) A commissioner
    d) A judgment debtor
  5. The court can appoint a receiver
    a) On the application of any person who is interested in the preservation of property
    b) On the application of a party to the suit
    c) Court on its own motion
    d) All of the above
  6. Which of the following acts a receiver can do without the leave of the court?
    a) Right to execute documents
    b) Right to institute and defend suits
    c) Right to deal with the property
    d) None of the above
  7. Appointment of receivers of any property can be made when –
    a) After decree
    b) Before decree
    c) It appears to the court to be just and convenient whether before or after decree.
    d) None of the above
  8. The Collector may be appointed as receiver under which provision of the Code of Civil Procedure, 1908?
    a) Order XL Rule 2
    b) Order XL Rule 3
    c) Order XL Rule 4
    d) Order XL Rule 5
  9. Under the Code of Civil Procedure, a receiver
    a) Can be sued generally for acts done in his official capacity by a third party
    b) Can sue or can be sued for acts done in his official capacity by the third party only with the leave of the court appointing him
    c) Cannot be sued at all for acts done in his official capacity by a third party
    d) None of the above
  10. Contempt proceedings against a person interfering with the possession of the receiver can be initiated by
    a) Court
    b) Receiver
    c) Parties to the suit
    d) Either (b) or (c)

                             

ANSWER 1. C 2. B 3. D 4. B 5. D 6. D 7. C 8. D 9. B 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!