Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

MUSLIM LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

DIVORCE BY HUSBAND

  1. Ahsan and Hasan are forms of
    (A) Zehar
    (B) Ila
    (C) Talak us Sunnat
    (D) Talak ul Biddat
  2. Which of the following is the most approved form of Talaq?
    (A) Ahsan
    (B) Hasan
    (C) Ila
    (D) Zihar
  3. Talak Ahsan can be pronounced only during
    (A) period of menstruation
    (B) the presence of wife
    (C) tuhr
    (D) none of the above
  4. Talak Ahsan can be revoked by
    (A) express words
    (B) cohabitation
    (C) either (A) or (B)
    (D) none of the above
  5. Which of the following is called divorce upon divorce?
    (A) Ahsan
    (B) Hasan
    (C) Ila
    (D) Zihar
  6. After the Iddat period, Talak Ahsan becomes
    (A) Final
    (B) Irrevocable
    (C) Both (A) and (B)
    (D) None of the above pp
  7. Talak-e-hasan can be revoked by
    (A) Express words
    (B) Cohabitation
    (C) Either (A) or (B)
    (D) None of the above
  8. Divorce, where the husband repudiates his wife by three divorces in one sentence is called
    (A) Talak-e-Ahsan
    (B) Talak-e- Hasan
    (C) Talak-ul-biddat
    (D) None of the above
  9. Talak ul Biddat is _ in Hanafi law
    (A) Sinful
    (B) Lawful
    (C) Unlawful
    (D) Both (A) and (B)
  10. Where a person swears that he will not have sexual intercourse with his wife and abstains from it for four months, the divorce is effected. This is called
    (A) Zihar
    (B) Ila
    (C) Zina
    (D) Taliq
  11. Ila can be retracted by
    (A) Words
    (B) Intercourse
    (C) Both (A) and (B)
    (D) None of the above
  12. Which of the following laws recognised Ila as a valid divorce?
    (A) Hanafi
    (B) Shafii
    (C) Shia
    (D) All of the above
  13. Which of the following signifies a husband’s comparison of wife with his mother or any other relatives in the prohibited degree?
    (A) Ila
    (B) Zihar
    (C) Zina
    (D) Taliq
  14. Which of the following law insists two witnesses to testify Zihar?
    (A) Hanafi
    (B) Shafii
    (C) Shia
    (D) All of the above
  15. Muta marriage can be dissolved by
    (A) Ila
    (B) Zihar
    (C) Zina
    (D) Taliq

ANSWER

1. (C) 2. (A) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (B) 11. (C) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!