GENERAL EXCEPTIONS

  1. An act done under ‘mistake of fact’ is
    a) A complete defence in a criminal charge if done in good faith
    b) A complete defence in a criminal charge
    c) A partial defence in a criminal charge
    d) No defence at all
  2. An executioner who executes the death penalty is protected from criminal liability under which Section of IPC?
    a) Section 77
    b) Section 78
    c) Section 79
    d) Section 80
  3. Nothing is an offence which is done by a child who is
    a) Under 7 years of age
    b) Under 9 years of age
    c) Under 12 years of age
    d) Under 16 years of age
  4. The case of R v. Dudley and Stephens is known for its use as criminal defence of
    a) Mistake of fact
    b) Good faith
    c) Necessity
    d) Self defence
  5. Defence of insanity under section 84 of the Indian Penal Code relates to
    a) Medical insanity
    b) Legal insanity
    c) Congenital insanity
    d) Unsoundness of mind of any kind
  6. Section 84 of the Indian Penal Code is based on the
    a) Rule of Common intention
    b) Proximity Rule
    c) McNaughten Rule
    d) None of the above
  7. Which section of the Indian Penal Code deals with voluntary intoxication?
    a) Section 84
    b) Section 85
    c) Section 86
    d) Section 87
  8. Under the Indian Penal Code, 1860 the defence of consent is not available in cases of
    a) Consent to cause death
    b) Consent to cause grievous hurt
    c) Either (a) or (b)
    d) Both (a) and (b)
  9. ‘De minimus non curat lex’ means:
    a) Nothing is an offence done by a child under 7 years of age
    b) Every person is liable for his own acts
    c) Trifling acts do not constitute an offence
    d) Necessity knows no law
  10. Under section 90 of the Indian Penal Code consent is said to be a free consent
    a) When it is given by a person under fear of injury
    b) When it is given by a child above 12 years of age
    c) When it is given by a person of unsound mind
    d) None of the above
5
Created on By JudicialDream

GENERAL EXCEPTIONS

1 / 10

1. An act done under ‘mistake of fact’ is

2 / 10

2. An executioner who executes the death penalty is protected from criminal liability under which Section of IPC?

3 / 10

3. Nothing is an offence which is done by a child who is

4 / 10

4. The case of R v. Dudley and Stephens is known for its use as criminal defence of

5 / 10

5. Defence of insanity under section 84 of the Indian Penal Code relates to

6 / 10

6. Section 84 of the Indian Penal Code is based on the

7 / 10

7. Which section of the Indian Penal Code deals with voluntary intoxication?

8 / 10

8. Under the Indian Penal Code, 1860 the defence of consent is not available in cases of

9 / 10

9. ‘De minimus non curat lex' means:

10 / 10

10. Under section 90 of the Indian Penal Code consent is said to be a free consent

Your score is

The average score is 68%

0%

ANSWER 1. (A) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (C) 8. (D) 9. (C) 10. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!