CHARGE

0
Created on By JudicialDream™

CHARGE

1 / 10

1. Which of the following is content of charge?

2 / 10

2. Under Code of Criminal Procedure 1973, a charge shall be written in the

3 / 10

3. Under section 216 of CrPC, the Court has the power to

4 / 10

4. Whenever a charge is altered or added to by the Court after the trial has commenced

5 / 10

5. Under Section 216 of the Code of Criminal Procedure 1973, the court may alter ‘charge'

6 / 10

6. Error or omission in framing of charge

7 / 10

7. “For every distinct offence of which any person is accused, there shall be a separate charge and every such charge shall be tried separately”, is provided in Criminal Procedure Code under

8 / 10

8. Any defect in charge 

9 / 10

9. Joint trial of several persons is permissible under

10 / 10

10. If a series of acts are so connected together as to form the same transaction, and more than one offence is committed by the same person

Your score is

The average score is 0%

0%

  1. Which of the following is content of charge?
    a) Specific name of the offence as per the law which provides the offence
    b) In case of unspecific name of the offence, definition of the offence
    c) Particulars of time and place of the alleged offence
    d) All of the above
  2. Under Code of Criminal Procedure 1973, a charge shall be written in the
    a) Language which accused understands
    b) Language which witnesses understands
    c) Language of the Court
    d) Hindi Language
  3. Under section 216 of CrPC, the Court has the power to
    a) Add to the charges already framed
    b) Alter the charges already framed
    c) Both (a) and (b)
    d) Neither (a) nor (b)
  4. Whenever a charge is altered or added to by the Court after the trial has commenced
    a) The prosecution has a right to recall or re-summon any witness who has already been examined
    b) The accused has no right to recall or re-summon any witness who has already been examined
    c) The prosecution has no right to call any further witnesses
    d) All of the above
  5. Under Section 216 of the Code of Criminal Procedure 1973, the court may alter ‘charge’
    a) Before taking cognizance
    b) Before framing of charge
    c) Before taking evidence and not afterwards
    d) At any time before the judgment is pronounced
  6. Error or omission in framing of charge
    a) Is material in all circumstances and shall vitiate the trial
    b) Is material only if it has occasioned prejudice to the accused
    c) Is immaterial in all cases
    d) Entitles the accused to a acquittal
  7. “For every distinct offence of which any person is accused, there shall be a separate charge and every such charge shall be tried separately”, is provided in Criminal Procedure Code under
    a) Section 216
    b) Section 217
    c) Section 218
    d) Section 220
  8. Any defect in charge
    a) Can be cured by amending it in any case
    b) Can be cured by amending it though it causes prejudice to the accused
    c) Can be cured by amending it with a direction to retrial if such amendment is causing prejudice to the accused
    d) Cannot be cured if such amendments is likely to serious prejudice to the accused
  9. Joint trial of several persons is permissible under
    a) Section 222 of CrPC
    b) Section 223 of CrPC
    c) Section 224 of CrPC
    d) Section 225 of CrPC
  10. If a series of acts are so connected together as to form the same transaction, and more than one offence is committed by the same person
    a) He shall be charged and tried separately for every such offence
    b) He shall be charged with every such offence and tried at one trial for all the offences
    c) Some of the offences may be clubbed and tried at one trial
    d) All of the above

Answer 1. D 2. C 3. C 4. A 5. D 6. B 7. C 8. C 9. B 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!